Voor en nadelen ruimtetoerisme

1 van de grootste uitdagingen van ruimtetoerisme is het publiek en de politiek. Ruimtereizen is altijd een kapitaalintensieve operatie geweest waar veel onderzoek voor nodig was. Daarom zijn tot nu toe alleen overheden erin geslaagd om hier in deel te nemen. En nog bijzonderder, er zijn maar 3 landen ter wereld die mensen succesvol de ruimte in gestuurd hebben.

Maar wat zijn nu precies de voor en de nadelen:

Voordelen ruimtetoerisme

Het verschaft werk. Het geld wat geïnvesteerd wordt in ruimtetoerisme komt uiteindelijk allemaal weer terug op aarde. Zo worden salarissen betaald van de organisatie zelf maar zijn ook andere bedrijven hier gebaad bij. Denk bijvoorbeeld aan KLM die nauw betrokken is bij de ontwikkeling van Lynx toestel van Space Expedition Coorporation.

Daarnaast worden nieuwe technologieën ontwikkeld. Dit is een belangrijk voordeel. We zijn dagelijks omringd door bijdragen vanuit de ruimtereis ontwikkelingen, zoals een kunstmatig hart, dat ontwikkeld is vanuit experimenten op de spaceshuttle en een partnerschap met een hartchirurg. Zelf de isolatie in onze huizen is gebaseerd op technologie om de spaceshuttle te insuleren.

Nadelen ruimtetoerisme

Het grootste nadeel wat veel mensen aandragen is het milieu. Er is nog niet voldoende data om hier gegronde uitspraken over te doen. Het is niet te zeggen of ruimtevluchten schadelijker zijn dan andere vormen van vervoer.  In een artikel over de impact van raketreizen op het mileur schat onderzoeker Martin Ross en drie co-auteurs dat raketlanceringen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 1 procent van de totale afbraak van de ozonlaag die kan worden toegeschreven aan menselijke oorzaken. Het aantal raketlanceringen ten behoeve van exploratie, toerisme, en in de ruimte gestationeerde zonne-energie zal naar verwachting toenemen. Met de toename van ongereguleerde, raketlanceringen zou dit in het jaar 2050 kunnen leiden tot meer ozonafbraak dan ooit gerealiseerd door CFK’s(Chloorfluorkoolstofverbindingen), geeft 1 van de co-auteurs van het rapport aan. De microscopische deeltjes die vrijkomen (roet en aluminium oxide blijven echter niet lang in de atmosfeer hangen. Slchts een paar jaar, in tegenstelling tot kooldioxide dat eeuwen blijft hangen. Het is momenteel nog onduidelijk welke stoffen er precies vrijkomen vandaar dat de huidige wetenschappelijke modellen moeilijk de impact kunnen berekenen.

De uitlaatgassen van ruimteschepen sturen verscheidene kilotonnen aan carbonoxide de lucht in per jaar. Maar volgens Ross en zijn co-auteurs is dit minder dan de verscheidene honderden kilotonnen die door vliegtuigen geproduceerd worden. Vliegtuigen zijn verantwoordelijk voor 2 tot 5% van de wereld’s CO2 emissie. Zelfs met een grote groei in ruimtetoerisme schatten de auteurs dat het onwaarschijnlijk is dat raketten een significant probleem vormen voor klimaat verandering.

Bronnen:
http://www.slate.com/articles/health_and_science/the_green_lantern/2009/11/dirty_rockets.html
http://www.universetoday.com/37079/benefits-of-space-exploration/

nl_NLDutch