Ruimtetoerisme

Ruimte toerisme is ruimtevaart voor recreatie, vrijetijdsbesteding of zakelijke doeleinden.

Als we ruimtetoerisme willen bespreken is het belangrijk om te weten dat dit concept is onderverdeeld in drie categorieën (Cater, 2009): astrotoerisme (werkelijke vluchten in de ruimte), atmosferisch ruimte-toerisme (bijv. gewichtloos vluchten, grote hoogte jet vluchten) en terrestrisch ruimtetoerisme (bijvoorbeeld simulaties, bezoeken van de ruimte-faciliteiten, ruimte toerisme gerelateerde reizen).

Een OECD raport suggesteerd dat astro ruimtetoerisme snel can groeien naar een industrie van tussen de 700 miljoen en 4 biljoen dollar per jaar (Andrieu, 2004).

Het starten van met ruimtetoerisme zal een 2 delig effect hebben voor de ontwikkeling van zowel toerisme als onderzoek. Deze 2 vullen elkaar aan en zijn afhankelijk van elkaar.

Volgens reisorganisatie Wildwings (2010) kunnen commerciële implicaties een revolutie in de reis industrie betekenen als grotere ruimtereis organisaties starten met investeren op grotere schaal. Een implicatie kan bijvoorbeeld zijn dat de tijd tussen Londen en Sydney nog maar 1,5 uur kan worden. Virgin Galactic noemt op hun website dat de komst van ruimte-zonne-energie, transcontinentale passagiers-en vrachtvervoer reizen via ruimte en een scala van andere transformationele toepassingen allemaal haalbaar zijn in een relatief korte tijd frame. Een andere belangrijke ontwikkeling van Virgin Galactic is de technische vooruitgang in het gebruik van duurzame bronnen. Huidige berekeningen suggereren dat de uitstoot per passagier, per rit, ongeveer 0,8 ton – (minder dan een enkele reis van Londen naar New York (Virgin Galactic, 2010)) zal zijn. Het onderzoek en de ontwikkeling van bijvoorbeeld bio-brandstof of wordt reeds gedeeld met andere industrieën. Bernasconi & Bernasconi (2004) noemen zelfs dat alleen door het ontwikkelen van de ruimtereizen we kunnen hopen om mondiale problemen op te lossen.

Bron: http://www.tourism-master.nl/2010/09/28/the-benefits-of-space-tourism/

en_USEnglish